Bela kuća negira Makrona: Tramp želi da se vojska vrati kući što pre

Agencija podseća da je francuski predsednik Emanuel Makron izjavio da je Trampa ubedio da u Siriji "dugoročno" zadrži američke trupe.

"Misija SAD se nije promenila – predsednik je jasno rekao da želi da se američke snage vrate kući što je pre moguće", saopštila je portparolka Bele kuće Sara Sanders.

Navela je da je Vašington "odlučan da u potpunosti uništi Islamsku državu i stvori uslove koji će sprečiti njen povratak".

"Pored toga, očekujemo od naših regionalnih saveznika i partnera da preuzmu veću odgovornost kako vojno tako i finansijski kako bi osigurali bezbednost regiona", stoji u saopštenju Sandersove.

Makron je rekao da je ubedio američkog predsednika da ostavi trupe u Siriji.

U intervjuu za francusku BFM televiziju Makron je naveo da je u telefonskom razgovoru, pre napada koalicionih snaga u subotu, ubedio Trampa da ne povlači vojsku iz Sirije.

"Ubedili smo ga da je neophodno da ostane tamo. Imamo kompletan međunarodni legitimitet da delujemo u tom okviru. Tri članice Saveta bezbednosti su intervenisale", rekao je Makron u televizijskom obraćanju povodom godišnjice od stupanja na čelo Francuske. 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike