Bekstvo iz izraelskog zatvora, Palestinci prošli kroz otvor iza sudopere

Šestorica zatvorenika, među kojima su i članovi organizacije Islamski džihad, delila su ćeliju u zatvoru Gilboa, navodi Gardijan.

Iako se prvobitno mislilo da su oni iskopali tunel, komesarska izraelske zatvorske službe Keti Peri rekla je da su begunci iskoristili grešku u strukturi zatvora i otkrili prazninu iza zida.

"Prema našim prvim istraživanjima, izgleda da nije bilo kopanja, nego je ploča koja je pokrivala rupu samo podignuta", ispričala je Peri.

Omer Barlev, izraelski ministar javne bezbednosti, rekao je da su muškarci možda već stigli na Zapadnu obalu nakon što je beg otkriven u ponedeljak ujutro u 3.00.

"Planiranje je bilo vrlo precizno, vrlo detaljno, pa je verovatno postojala i pomoć spolja. Trenutno to ispitujemo. Uhvatićemo begunce", rekao je Barlev.

Na fotografijama koje su objavljene nakon bekstva vidi se uski prolaz u zidu iza sudopere, a begunci su se kroz taj prolaz domogli odvodnog sistema zatvora. 

Zvaničnici su podigli blokade na putevima i patroliraju u području zatvora. Ostalih 400 zatvorenika premešteno je kako bi se sprečili dalji pokušaji bekstva. 

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар