Barnije upozorio na konkretne posledice posle Bregzita

Foto: Beta, AP

Pregovarač Evropske unije (EU) za Bregzit Mišel Barnije upozorio je danas da bi u slučaju prekida slobodnog kretanja građana između Velike Britanije i ostatka EU konkretne posledice osetili evropski i britanski građani.

„Nastavićemo da branimo interese naših građana“, rekao je Barnije tokom rasprave na tu temu u Evropskom parlamentu u Strazburu.

Barnije je zadužen da u ime EU pregovara sa Londonom o budućim odnosima dve strane posle istupanja Velike Britanije iz članstva u EU koje počinje 31. januara.

Brisel i London će tokom prelaznog perioda koje će trajati do kraja godine, pregovarati o budućim odnosima koji se odnose, između ostalog, na pitanja trgovine, bezbednosti, energetike i saobraćaja.

„Niko ne treba da potceni direktne posledice ukidanja slobode kretanja, što je u centru pažnje Bregzita“, rekao je Barnije.

Predsednica Evropske komisija Ursula fon der Lajen rekla je u Evropskom parlamentu da posle prelaznog perioda neće više postojati sloboda kretanja kao do sada za one iz EU koji rade i žive u Velikoj Britaniji i obrnuto.

Prema njenim rečima, to pitanje će biti prioritetno u predstojećim pregovorima.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike