Bajdenova administracija: Saudijski princ ima imunitet u slučaju ubistva Kašogija

Izvršni ogranak vlade SAD, odnosno Bajdenova administracija, utvrdio je da u slučaju ubistva Džamala Kašagija "optužen Mohamed Bin Salman, kao aktuelni šef jedne strane vlade, uživa imunitet šefa države od jurisdikcije američkih sudova", prenosi Rojters saopštenje advokata američkog Ministarstva odbrane.

Tu odluku američke administracije, oštro je osudila verenica ubijenog Kašogija, koja je i podnela tužbu protiv saudijskog princa.

"Džamal je danas ponovo umro. Mislili smo da će biti pravde od SAD, ali je ponovo novac na prvom mestu", navela je na Tviteru Hatidže Čengiz. 

Preokret u Bajdenovom stavu

Ovo je preokret u odnosu na ranije stavove Bajdena iznete tokom predsedničke kampanje 2019. godine, u kojima je krivio saudijskog prestolonaslednika za umešanost u brutalno ubistvo Džamala Kašogija 2. oktobra 2018. godine u Istanbulu, prenosi AP.

Kraljevskim dekretom u septembru odlučeno je da prestolonaslednik od oca preuzme i mesto premijera.

Bajdenova administracija je u 17. novembra saopštila da smatra da je zaštićen od mogućeg krivičnog gonjenja u SAD, posle tužbe koju je protiv Mohameda bin Salmana i drugih podnela Čengiz, zajedno sa organizacijom za ljudska prava "Demokratija za arapski svet sada", koju je sam Kašogi i osnovao.

"Čisto pravna odluka" 

Stejt department je nazvao poziv Bajdenove administracije da zaštiti saudijskog prestolonaslednika od američkih sudova u slučaju ubistvu Kašogija "čisto pravnom odlukom".

Savezni sudija u Vašingtonu dao je američkoj vladi rok do ponoći, 17. novembra da iznese mišljenje o tvrdnji prestolonaslednikovih advokata da visoki zvanični položaj princa Mohameda jeste osnov za imunitet u ovom slučaju.

Bajdenova administracija je, takođe, imala mogućnost da ni na koji način ne iznosi mišljenje, navodi AP.

Zasnovanost imuniteta na suverenosti, koncept ukorenjen u međunarodnom pravu, smatra da su države i njihovi zvaničnici zaštićeni od nekih pravnih postupaka pred domaćim sudovima drugih stranih država.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike