Bajden priznao masakr nad Jermenima kao genocid, Turska osuđuje

Bajden je upotrebio izraz koji su njegovi prethodnici u Beloj kući decenijama izbegavali kako ne bi došlo do pogoršanja odnosa sa Turskom, saveznicom NATO-a i važnom silom na Bliskom istoku, javlja AP.

"Američki narod odaje poštu svim ovim Jermenima koji su nestali u genocidu koji je na današnji dan počeo pre 106 godina. Mi utvrđujemo istoriju. Ne činimo to da bismo svalili krivicu već da osiguramo da se ono što se dogodilo nikad ne ponovi", naveo je Bajden u saopštenju.

Bajden je prethodno preneo Erdoganu da namerava da prizna masakr nad Jermenima u Osmanskom carstvu kao genocid.

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan poručio je danas američkom predsedniku u pismu da njegovo priznanje genocida nad Jermenima predstavlja pitanje bezbednosti za Jermeniju, narocito posle sukoba u Nagorno-Karabahu prošle godine.

"Jermeni širom sveta pozdravili su ovo priznanje genocida i dočekali ga sa oduševljenjem", rekao je Pašinjan, prenosi Rojters.

Istovremeno, Turska je odbacila i osudila izjavu američkog predsednika Džoa Bajdena.

"Izrazi ne menjaju istoriju, niti je mogu ponovo pisati. Neće nas niko učiti našoj istoriji. Politički oportunizam je najveća izdaja protiv mira i pravde. U potpunosti odbacujemo ovu populističku izjavu", napisao je šef diplomatije Mevlut Čavušoglu na Tviteru, prenosi Anadolija.

Turska prihvata činjenicu da je veliki broj Jermena poginuo u sukobima sa otomanskim snagama tokom Prvog svetskog rata, ali osporava broj stradalih i negira da su ubistva bila sistematski planirana i da predstavljaju genocid.

"Saopštenje SAD, kojim se iskrivljuju istorijske činjenice, nikada neće biti prihvaćeno i otvoriće duboke rane koje podrivaju naše međusobno poverenje i prijateljstvo", saopštilo je tursko Ministarstvo spoljnih poslova i dodalo da Bajdenova odluka nije pravno zasnovana.

 

 

 

 

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар