Austrija planira formiranje centara za prihvat izbeglica van EU

Austrija sa nekoliko zemalja EU planira da osnuje centre za prihvat migranata van Unije gde bi im bila pružena zaštita ali ne i šansa za bolji život, rekao je sinoć austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

Upitan na javnoj televiziji ORF o postojanju takvog projekta on je rekao da su u toku napori da se van EU formiraju centri za zaštitu gde mogu da budu smeštene izbeglice ali gde im ne bi bio ponuđen „bolji život u centralnoj Evropi“.

„To je projekat na kome radimo s malim brojem država vrlo poverljivo da bi povećali njegovu izvodljivost“, rekao je Kurc za ORF.

Kurc, konzervativac koji vlada sa ekstremnom desnicom, nije precizirao kome bi bili namenjeni ti centri ali njegov danski kolega Lars Loke Rasmusen nagovestio je prošle nedelje da razgovara sa nekim zemljama, uključujući i Austriju, o otvaranju „zajedničkih centara“ namenjenih migrantima koji nemaju uslov da traže azil u EU ili kojima su odbijeni zahtevi za azil.

Poslednjih dana se u austrijskim medijima pominje Albanija kao zemlja koja bi mogla da prihvati te centre. Upitan o tome austrijski kancelar je samo rekao „videćemo“.

Koalicija desnice i ekstremne desnice na vlasti u Austriji od kraja 2017, kao jedan od svojih prioriteta navela je sprovođenje restriktivne migrantske politike. Vlada takođe želi da učini Austriju manje privlačnom za tražioce azila i da ubrza proterivanja onih kojima je azil odbijen. Vraćanje se komplikuje zbog nepostojanja sporazuma o readmisiji s brojnim zemljama.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike