Ašraf Gani o begu iz Avganistana: Od mene su napravili žrtvenog jarca

"Kada sam se probudio 15. avgusta, nisam imao osećaj da je to moj poslednji dan u Avganistanu. Tek kada je avion napustio Kabul, shvatio sam da odlazim", rekao je Ašraf Gani za Bi-Bi-Si.

Gani, koji se trenutno nalazi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, žestoko je kritikovan jer je napustio zemlju neposredno pred ulazak talibana u prestonicu.

Kaže da su talibani tog 15. avgusta rekli da neće ući u Kabul, ali dva sata kasnije na terenu je situacija bila drugačija.

"Dve frakcije talibana su se približavale iz dva različita pravca. Postojala je velika verovatnoća da će doći do masovnog konflikta, u kojem bi se razorio grad u kojem živi pet miliona ljudi", rekao je Gani.

Tada je dozvolio da njegov savetnik za nacionalnu bezbednost i supruga napuste Kabul, a zatim je čekao vozilo koje je trebalo da ga odveze do Ministarstva odbrane. Vozilo, kaže, nikada nije došlo, a "prestravljeni" šef predsedničkog obezbeđenja mu je prišao i rekao da će svi biti ubijeni.

"Nije mi dao više od dva minuta. Dao sam instrukcije da se pripremi odlazak u grad Kost. Rekao mi je da je taj grad pao, kao i Džalalabad. Nisam znao gde ćemo otići. Tek kada smo poleteli, postalo je jasno da napuštamo Avganistan. Sve se naglo dogodilo", ispričao je Gani. 

Nisam odneo novac sa sobom

Po odlasku iz Avganistana, Ganija su mnogi kritikovali zbog bega, uključujući i njegovog zamenika Amrulaha Saleha, koji je rekao da je to "sramotno".

Govorilo se i da je sa sobom odneo veliku sumu novca – što je on negirao i pozvao na međunarodnu istragu koja bi očistila njegovo ime.

"Želim da kategorički negiram da sam odneo bilo kakav novac iz zemlje", rekao je i dodao: Svi znaju moj stil života. Šta bih radio s tim novcem", upitao je Gani.

Istog dana kada je Gani napustio Kabul, talibani su preuzeli kontrolu. Od onda, zemlja je u humanitarnoj i ekonomskoj krizi, koju je pogoršalo uskraćivanje međunarodne podrške otkako su talibani došli na vlast. 

Bivši predsednik Avganistana kaže da je voljan da preuzme krivicu za neke od događaja koji su doveli do pada Kabula, kao što je poverenje u "međunarodna partnerstva".

"Sve za šta sam radio ceo život je uništeno. Moje vrednosti su pregažene, a od mene su napravili žrtvenog jarca", zaključio je Ašraf Gani.

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике