Asanž uložio žalbu na izručenje SAD

Američki tužioci tvrde da je australijski državljanin Džilijan Asanž pomogao analitičaru obaveštajne službe američke vojske Čelsi Mening da ukrade poverljive diplomatske depeše i vojna dokumenta koje je kasnije objavio Vikiliks, čime je, po njihovim rečima, doveo u opasnost živote službenika američke vlade, navodi AP.

Za njegove pristalice, Asanž je novinar koji obelodanjuje tajne i koji je razotkrio zločine američke vojske u Iraku i Avganistanu.

Britanski sud je u aprilu ove godine doneo presudu da Asanž može da bude izručen SAD, a tu odluku je 17. juna potvrdila britanska ministarka unutrašnjih poslova.

Iz kabineta ministarke Priti Patel rečeno je da to neće ugroziti ljudska prva osnivača Vikiliksa.

Asanžove pristalice i advokati tvrde da je on novinar i da ima pravo na zaštitu slobode govora iz Prvog amandmana američkog ustava, te da je slučaj politički motivisan.
Po njihovom mišljenju, Asanž bi se u SAD suočio sa nehumanim tretmanom i ne bi imao pravično suđenje.

Asanžov pravni tim uložio je žalbu protiv odluke Višeg suda.

Kako navodi Rojters, očekuje se da će žalbeni postupak potrajati mesecima.

Apel vlastima Australije

Asanžov brat Gabrijel Šipton pozvao je Vladu Australije da interveniše odmah u slučaju njihovog državljana i da okonča, kako je rekao, ovu noćnu moru.

Saga je počela krajem 2010. kada je Švedska tražila Asanžovo izručenje iz Britanije zbog optužbi za silovanje i seksualni napad. Kako bi izbegao izdručenje 2012. se sklonio u Ambasadu Ekvadora u Londonu, gde je proveo sedam godina.

Posle promene vlasti u Ekvadoru, izručen britanskim vlastima u aprilu 2019. godine, i od tada se nalazi u zatvoru Belmarš.

Optužen je zbog kršenje britanskih uslova kaucije iako slučaj u Švedskoj odbačen, ali ga vlasti i dalje drže u zatvoru dok ne bude okončan proces ekstradicije.

"Borićemo se protiv ovoga. Iskoristićemo svaku žalbeni instrument", rekla je njegova supruga Stela Asanž novinarima pošto je Patelova odobrila njegovo izručenje SAD-u.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike