Arizona i Nevada drže ključ većine u Senatu, republikanci blizu većine u Predstavničkom domu

Većinu u Senat mogu osvojiti ili demokrate ili republikanci tako što će se pobediti u obe države. Podela bi međutim dovela da drugi krug izbora za Senat 6. decembra u Džordžiji bude odlučujuća bitka za gornji dom Kongresa SAD.

U međuvremenu, republikanci su se polako bliže pobedi u Predstavničkom domu i preuzimanja kontrole od demokrata, što bi im omogučilo pravo veta nad zakonima koje bi predsednik Džo Bajden mogao da predloži i omogućilo bi im da pokrenu veliki borj istraga o njegovoj administraciji.

Ishod trka za Senat Arizone i Nevade, verovatno se još danima neće znati. Nadležni u obe američke savezne države su rekli da bi prebrojavanje listića moglo potrajati do sledeće nedelje.

Rezultati od utorka ukazuju da su republikanci daleko ispod velikog "crvenog talasa" koji su očekivali, uprkos Bajdenovom niskom rejtingu i dubokoj frustraciji birača zbog najviše inflacije u poslednjih 40 godina.

Demokrate su republikance prikazale kao ekstremiste, ukazujući na odluku Vrhovnog suda da ukine opštenacionalno pravo na abortus i stotine republikanskih kandidata koji su promovisali lažne tvrdnje nekadašnjeg predsednika Donalda Trampa da su 2020. izbori neregularni.

Neki od Trampovih najistaknutijih kandidata guvernere saveznih država su izgubili, kvareći svoj status među republikancima da bez njega nema pobede, navevši nekolicinu da ga okrive da je zbog podela koje stvara zaslužan za razoravajući rezultat.

Takav ishod može povećati šanse da guverner Floride Ron Desantis, koji je porazio svog demokratskog rivala u utorak, odluči da izazove Trampa za predsedničku nominaciju 2024. godine.

Iako Tramp nije zvanično pokrenuo novu trku za Belu kuću, nekdašnji predsednik je to snažno nagovestio u svom klubu na Floridi.

Tramp je osudio Desantisa u izjavi u četvrtak, preuzevši zasluge za njegov politički uspon, dok je napadao kritičare na svoj društvenoj mreži, Trut Soušal.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike