AP: Po Trampovim merilima, sporazm sa Severnom Korejom je slab

Posle podsticanja velikih očekivanja i davanja obećanja da će se rešavati možda najurgentnija svetska kriza, predsednik SAD Donald Tramp i severnokorejski vođa Kim Džong Un nisu postigli onakav sporazum za koji je sam američki predsednik govorio da je potreban za obustavljanje dugogodišnjeg severnokorejskog razvoja nuklearnog oružja.

Mesecima je Tramp kritikovao ranije predsednike SAD i optuživao ih za „neoprostivu grešku“ što nisu rešili severnokorejsku nuklearnu pretnju, navodi AP u analizi danas postignutog dovora dvojice vođa u Singapuru.

Tramp je danas sam sebe „potapšao po ramenu“ zbog potpisivanja „sveobuhvatnog“ sporazuma s Kim Džong Unom koji utire put ka denuklearizaciji, ali obrisi sporazma izgledaju mnogo bleđi čak i od neuspelih sporazuma njegovih prethodnika, navodi AP.

Umesto detaljnih odredbi o konkretnim ograničenjima za Severnu Koreju, doukment koji su dvojica šefova država potpisala, izgleda da se uglavnom sastoji od ponovnog saopštavanja načelnih principa i dogovora da se nastave pregovori.

Pored toga, Tramp je napravio ustupke Kimu protiv kojih su ga savetovali njegovi sopstveni savetnici, uključujući da će prekinuti „provokativne“ američko-južnokorejske vojne vežbe i izjavio da bi mogao da bude spreman i da povuče američke vojnike iz Južne Koreje u budućnosti.

„Ovo su sve stvari koje je Tramp stavio na sto kao ustupke, sve u zamenu za neka neodređena obećanja Severnokorejaca“, rekao je Pol Henli koji je u vreme administracije Baraka Obame i Džordža Buša bio zadužen za Kinu u Nacionalnom savetu Bele kuće za bezbednost.

On je ocenio da je jezik noćašnjeg zajedničkog saopštenja „slab, neodređen i zabrinjavajući“.

U dokumentu se Kim obavezao na „potpunu denuklearizaciju Korejskog polustorva“, a Tramp je rekao da će taj proces početi vrlo brzo, a kad počne, da je „već takoreći završen“.

To nije tako jednostavno, navodi AP i ukazuje da je Kim već ranije dao obećanja o denuklearizaciji. U njegovom aprilskom sporazumu s južnokorejskom predsednikom Mun Dže Inom jezik je bio sličan, njih dvojica su obećala Korejsko poluostrvo bez nuklearnog oružja.

Kako navodi AP, ipak bar to što SAD i Severna Koreja sada razgovaraju, to što se ukazuje početak odnosa dvojice šefova država, nagoveštava smanjenje tenzija, te i smanjenje mogućnosti za nuklearnu konfrontaciju na kratak rok.

Mnogi u Seulu i Tokiju će osetiti olakšanje što Vašington i Pjongjang govore o prijateljskim odnosima, a ne o potencijalnom ratu, navodi AP, te bi novi ton među nekadašnjim stranama u ratu mogao da donese napredak ka uklanjanju nuklearnog oružja.

Ipak, ako se pogledaju sve smele trvdnje koje su Tramp i njegovi pomoćnici davali uoči današnjeg samita, jasno je da nije ostvaren krajnji rezultat u pogledu nuklearnog oružja, navodi AP.

To je posebno uočljivo posle prošlogodišnje razmene pretnji i uvreda između Trampa i Kima, kada su severnokorejske nuklearne probe zabrinule mnoge da može doći bar do obnavljanja Korejskog rata.

Ovako opšte formulacije u potpisanom dokumentu ostavljaju prostora za kritiku Trampa da je dao Kimu ono što je Kim dugo želeo: priznanje, poštovanje i legitimitet na svetskoj sceni, kao ravnopravan partner, a da zauzvrat nije dobio ništa značajno o nuklearnom oružju, navodi AP.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike