Ankara je spremna da prihvati ruski raketni sistem S 400 u svakom trenutku

Foto: Beta / AP

Ankara je spremna da prihvati isporuku ruskog raketnog sistema S-400 čim Rusija bude spremna da ga isporuči, izjavio je danas u Helsinkiju turski šef dipolmatije Mevlut Čavašoglu, a prenosi Taš.

„Čim Rusija bude spremna da nam ga isporuči mi smo spremni da ga prihvatimo“, rekao je Čavašoglu odgovarajući na pitanja novinara da li se prva isporuka tog raketnog sistema očekuje u julu.

Vest o tursko ruskim pregovorima oko isporuke raketnog sistema S-400 obelodanjene su u novembru 2016. Ruska strana je potvrdila da je ugovor potpisan u septembru 2017 a turski predsednik Redžep Taip Erdogan je potvrdio da je Ankara isporuku platila unapred.

Tako je Turska postala prva članica Nato koja je takav sistem protivazdušne odbrane kupila od Rusije a SAD su je upozorile da će to ozbiljno ugroziti bilateralne odnose i dovesti do unilateralnih sankcija SAD prema Turskoj.Pentagon je takođe obavestio Tursku da će, ukoliko želi da realizuje dogovorenu nabavku lovaca F 35, morati da odustane od kupovine ruskog sistema S 400.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike