Amerikanac osuđen na doživotnu robiju zbog masakra na trgu Nisur

Slaten je optužen da je prvi zapucao na iračke civile i time počeo tragičan sled događaja koji je okončan pošto je ubijeno 10 muškaraca, dve žene i dva dečaka starosti devet i jedanaest godina. Ranjeno je još dvadesetak Iračana.

Ovaj događaj je kasnije nazvan "Masakr na trgu Nisur" i predstavljao je umnogome prekretnicu američkog učešća u iračkoj krizi, pošto je ionako slaba podrška američke javnosti za avanturu mlađeg Džordža Buša u velikoj meri nestala.

Sudija Rojs Lambert ga je osudio na doživotnu robiju, iako je odbrana tvrdila da je Slajten zapucao jer mu se učinilo da ka konvoju ide grupa bombaša-samoubica.

Brojni službenici kompanije Blekvoter, koja se u Iraku bavila obezbeđenjem objekata i zaposlenih u različitim američkim kompanijama, optuženi su za brojna ubistva i zločine počinjene tokom boravka u Iraku.

Blekvoter je u jeku iračke krize bio najveća privatna vojska na svetu, sa oko 10.000 plaćenika, opremljenih avijacijom, oklopnim vozilima i omanjom mornaricom.

Suočeni sa brojnim skandalima, čelnici Blekvotera su prvo promenili ime kompanije, a zatim je prodali grupi investitora. Dans ta kompanija poznata je pod imenom "Akademi".

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike