Amerika, strah od izbora

Tri od pet (62 procenta) glasača u anketi koju je sproveo YouGov-a za Univerzitet Masačusets izrazili su zabrinutost zbog mogućeg nasilja na izborima 2024. godine.

Ankete pokazuju da je 46 odsto ispitanika demokrata "veoma zabrinuto", dok je još 34 odsto "donekle zabrinuto". Samo 13 procenata "nije previše zabrinuto", a šest procenata "uopšte nije zabrinuto", prenosi Njuzvik.

Zabrinutost je opala među ispitanim republikancima, sa 16 odsto "veoma zabrinutih" i 25 odsto "donekle zabrinutih". Još 34 odsto je "nije bilo previše zabrinuto", a 25 procenata "uopšte nije zabrinuto".

Neopredeljeni su ravnomernije raspodeljeni – 57 procenata je izrazilo stav da su ili "veoma zabrinuti" ili "donekle zabrinuti" zbog potencijalnog nasilja.

Istraživanje je sprovedeno od 14. do 20. decembra. Imalo je nacionalno reprezentativan uzorak od 1.000 ispitanika i marginu greške od plus-minus 3,1 procentni poen.

"Događaji na američkom Kapitolu 6. januara osatvili su dugotrajne posledice na mnoge glasače. Tri od pet strahuju od mogućnosti nasilja u vezi sa izborima, pri čemu je verovatnoća da će demokrate biti zabrinute dvostruko više nego republikanci", izjavio je Rejmond La Radža, profesor političkih nauka na Masačusetsu i pomoćnik direktora ankete.

Zabrinutost o potencijalnoj pobuni 2024. godine izrazili su bivši američki generali u decembarskom tekstu za Vašington Post. Penzionisani general-majori Pol Iton i Antonio Taguba pridružili su se brigadnom generalu Stivenu Andersonu i pozvali zakonodavce da deluju kako bi sprečili takve scene i eventualne pokušaje državnog udara.

Upozorili su na potencijal za "potpuni raspad komandnog lanca" i rizik uspona "vlade u senci", koju bi mogao da vodi kandidat koji je izgubio.

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике