Američka NRA se protivi reformi prodaje oružja

Američko Nacionalno udruženje za oružje (NRA) izrazilo je protivljenje reformama o jačanju kontrole prodaje oružja koji su mnogi u SAD zatražili posle dve pucnjave proteklog vikenda.

Generalni direktor NRA Vejn La Pjer razgovarao je ove nedelje sa američkim predsednikom Donaldom Trampom kojem je preneo da se pristalice NRA protive reformama o kojima se raspravljalo u Kongresu, preneo je kasno sinoć list Vašington post.

„Ne volim da prenosim sadržaj svojih privatnih razgovora sa Trampom ili s bilo s kim, ali mogu da potvrdim da se NRA protivi svakom zakonu koji bi nepravedno narušio prava poštenih građana“, naveo je La Pjer na Tviteru.

Prema njegovim rečima, novi propisi o kojima se raspravlja ne bi sprečili „strašne tragedije u El Pasu i Dejtonu“.

U tim gradovima u Teksasu i Ohaju u pucnjavi je stradala 31 osoba a oko 50 je ranjeno.

Tramp je nedavno rekao da nema dovoljnu političku podršku za zabranu prodaje automatske puške koja je korišćena u nedavnim pucnjavama u SAD, ali je dodao da će podržati nacrt zakona kojim će mentalno nestabilnim osobama biti zabranjeno da poseduju oružje.

NRA, koja ima oko pet miliona članova, dala je 30 miliona dolara za Trampovu predsedničku predizbornu kampanju 2016. godine.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike