Američka ambasada u Rumuniji kritikovala planirane pravosudne izmene

Američka ambasada u Rumuniji kritikovala je predložene izmene pravosudnog sistema koje će po mišljenju kritičara usporiti napore za suzbijanje korupcije u toj zemlji.

Ambasada je saopštila danas da „uspostavljanje vladavine prava traži jako i nezavisno sudstvo, kao i nezavisne tužioce koji mogu da gone krivično ponašanje bez političkog mešanja“.

Ambasada je dodala da predložene promene ostavljaju zabrinutost oko nezavisnosti pravosudnog sektora u Rumuniji i pozvala rumunske institucije da rade zajedno da održe borbu protiv korupcije u zemlji i da osiguraju kredibilitet njenih institucija.

Prošle nedelje je ministar pravde Tudorel Toader predložio reforme pravosuđa. Predloženim promenama smanjiće se uloga predsednika u imenovanju ključnih državnih zvaničnika. Reforme predviđaju da se predsedniku ukine jedna od glavnih funkcija, a to je imenovanje glavnog tužioca i šefa agencije za borbu protiv korupcije.

Toader je predložio kazne za tužioce i sudije zbog pogrešnih presuda i lošeg krivičnog gonjenja. Istrage protiv sudija bi, umesto agencije za borbu protiv korupcije, vodilo tužilaštvo.

Protiv ovih izmena u nedelju su održani protesti u Bukureštu i pet drugih gradova.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike