Američka aktivistikinja ispitivana skoro dva sata na izraelskom aerodromu

Izraelske vlasti ispitivale su skoro dva sata na aerodromu jednu aktivistkinju, američku Jevrejku, o njenom radu za neprofitnu organizaciju.

Izrael je i ranije kritikovan zbog pritvaranja i ispitivanja propalestinskih aktivista i istaknutih kritičara izraelske politike ali organizacija zvana Inicijative Abraham je navela da je ovo prvi put da se neko ko podržava zajedništvo Arapa i Jevreja našao na meti.

Aktivistkinja Laura Mandel putovala je kući u San Francisko nakon što je prisustvovala jednoj konferenciji kada su je bezbednjaci na međunarodnom aerodromu Ben Gurion kraj Tel Aviva odvukli u stranu da bi je ispitivali čime se bavi u organizaciji čiji je cilj promovisanje prava izraelskih Arapa.

Mandel je rekla da su se interesovali za njene aktivnosti i kontakte u Izraelu, te zašto je američka Jevrejka zainteresovana za odnose Arapa i Jevreja.

Nakon dugog ispitivanja konfiskovan joj je laptop, lekovi i druge lične stvari, koje će biti vraćene nakon završetka leta, kako je rečeno.

Izraelska uprava aerodroma je rekla da žali zbog uvrede, ali tvrdi da je to bilo u skladu sa bezbednosnim procedurama propisanim zakonom.

Inicijative Abraham sa sedištem u Lodu kraj Tel Aviva, Njujorku i Londonu pripisale su ispitivanje aktivistkinje neprijateljskoj političkoj klimi, ocenivši da je „ko god da kontaktira s Arapima, bilo da je građanin ili nije, označen potencijalnom pretnjom“.

Organizacija je dodala da incident odražava „pogoršanje odnosa države sa svojim arapskim građanima“.

Aktivistikinja je ispitivana nedelju dana posle turbulentnih parlamentarnih izbora u Izraelu obeleženih kampanjom podela koju su mnogi arapski građani označili huškanjem na rasizam.

 Na sam dan izbora arapske partije su se žalile da je konzervativna partija partija Likud premijera Izraela Benjamina Netanjahua poslala više od 1.000 aktivista opremljenih skrivenim kamerama na biračka mesta u arapskim gradovima.

Arapski poslanici koju predstavljaju više od 20 procenata izraelskih građana su to označili zastrašivanjem glasača u cilju da se smanji izlaznost Arapa, a Netanjahu je tvrdio da se time osigurava legitimno glasanje.

Inicijative Abraham međutim veruju da je čvrstorukaška atmosfera u Izraelu, pogoršana donošenjem zakona koje Arapi smatraju dsikriminatorskim, ohrabrila pripadnike bezbednosnih snaga da uznemiravaju ne samo mirovne aktiviste već i one koje promovišu zajednicu građana te države. 

Organizacija je najavila sudski postupak protiv države.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike