Alžir optužio Francusku za genocid, povukao ambasadora iz Pariza

Nagla eskalacija napetosti usledila je nakon odluke Francuske da smanji broj viza izdatih ljudima u Severnoj Africi, uključujući Alžir, jer tamošnje vlade odbijaju da prihvate migrante prognane iz Francuske, prenosi agencija AP.

Opoziv alžirskog ambasadora iz Francuske na "konsultacije" objavljen je u subotu uveče u saopštenju alžirskog predsedništva.

U saopštenju se navodi da je opoziv motivisan nedavnim komentarima o Alžiru koji su pripisani francuskom predsedniku Makronu.

Makron je uputio kritičke primedbe Alžiru, objavljene u francuskom dnevnom listu Mond, u kojima je rekao da tom bivšom francuskom kolonijom vlada "političko-vojni sistem".

Mond je u subotu citirao Makrona koji je rekao da Alžir ima "zvaničnu istoriju" koja je "potpuno revidirana".

Rekao je da se ta istorija "ne zasniva na istinama", već "na diskursu mržnje prema Francuskoj", navodi se u listu Mond.

"Da li je pre francuske kolonizacije postojala alžirska nacija", upitao se Makron, kako je navedeno u listu.

Komentari su predstavljali, "nedopustivo mešanje" u unutrašnju politiku Alžira i bili su "nepodnošljiva uvreda" Alžircima koji su poginuli boreći se protiv francuskog kolonijalizma, navodi se u saopštenju alžirskog predsedništva.

"Zločini kolonijalne Francuske u Alžiru su nebrojeni i uklapaju se u najstrože definicije genocida", dodaje se u saopštenju.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар