Al Džazira: Vratila Nobelovu nagradu za mir zbog Handkea

Foto: pixabay

Švedska lekarka i autorka Kristina Doktare, koja je dobila Nobelovu nagradu za mir 1988. kao članica UN-novih mirovnih snaga, vratila je to prestižno priznanje u znak protesta protiv uručenja Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu, piše Al Džazira Balkan.

Kako se navodi, ona je 1992. godine prva progovorila o sistematskim silovanjima tokom rata u Bosni i Hercegovini i, kao lekarka UN, ukazala šta se dešava.

Večeras je govorila pred stotinama okupljenih u švedskoj prijestonici u znak protesta protiv odluke Švedske akademije da uruči priznanje austrijaskom piscu, koji je tokom ratova na teritoriji bivše Jugoslavije podržavao režim Slobodana Miloševića i koji otvoreno negira da se u Srebrenici dogodio genocid.

„Čestitao mu je i dao nagradu. Sad ja svoju vraćam, sad ja svoju vraćam“, rekla je ona pred okupljenima s medaljom u ruci, a okupljeni su joj glasno aplaudirali i uzvikivali njeno ime.

Dodaje se da je govorila o ratovima na Balkanu, odakle je izveštavala i ukazivala na zločine koji se događaju. Govorila je o smradu raspalih tela i užasima kojima je svedočila.

„Dok god živim, svedočiću da istina o užasnom ratu nikad ne bi bila negirana“, dodala je.

Doktare je istakla da je ranije bila ponosna na Akademiju, „Nobelova nagrada bila je svake godine velika stvar za Švedsku, a sada osećam sramotu i krivicu“.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike