AI traži pravdu za ubijene demonstrante u Sudanu

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenal (AI) zatražila je danas pravdu za demonstrante ubijene tokom represije protesta u Sudanu uz ocenu da su demonstranti bili izložni „nepotrebnom i nesrazmernom“ nasilju.

Prema komitetu lekara, više od 250 osoba ubijeno je tokom protesta od decembra 2018.

Protesti koji su počeli zbog povećanja cene hleba kasnije su prerasli u skupove protiv režima predsednika Omara el Bešira kojeg je kasnije vojska smenila.

Među žrtvama, najmanje 127 njih je stradalo u gušenju protesta ispred Generalštaba sudanske vojske u Kartumu.

„AI zahvaljuje sudanskom narodu na hrabrosti i upornosti, koji je pokazao da je moguće suprotstaviti se nepravdi i kršenju ljudskih prava“, izjavio je generalni sekretar te međunarodne nevladine organizacije Kumi Naido koji se nalazi u poseti Kartumu.

Sudan je bio u teškoj političkoj krizi otkako je protestni pokret primorao vojsku da svrgne s vlasti dugogodišnjeg autokratskog predsednika Omara al-Bašira, posle čega su demonstranti ostali na ulicama, zahtevajući da generali predaju vlast civilima.

U septembru je izabrana prelazna vlada koja se sastoji od pet vojnika i šest civila, a koja će vladati Sudanom tri godine.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike