Abe obećao čvrst stav prema Severnoj Koreji

Japanski premijer Šinzo Abe obećao je da će zauzeti čvrst stav prema Pjongjangu u izjavi posle ubedljive pobede na danas održanim prevremenim parlamentarnim izborima na kojima je jedna od glavnih tema bila Severna Koreja.

Abe je najavio prevremene izbore 25. septembra navodeći da mu je potreban novi mandat za rešavanje „nacionalnih kriza“  s kojima se Japan suočava. Te krize uključuju Severnu Koreju koja je pretila da „potopi“ Japan.

„Kao što sam obećao, moj najhitniji zadatak jeste da čvrsto delujem prema Severnoj Koreji. Za to je potrebna snažna diplomatija. Želim da ojačam našu diplomatsku snagu posle poverenja koje nam je pruženo“, rekao je Abe za javnu televiziju. 

Japanski mediji na osnovu izlaznih anketa sa birališta predvidjaju da su Abeova Liberalno demokratska partija i njen manji partner Komeito osvojili jasnu većinu i da bi čak mogli da zadrže dvotrećinsku većinu u donjem domu parlamenta. Prema izveštajima medija, vladajuća koalicija dobiće 311 mesta u donjem domu parlamenta koji ima 465 poslaničnih mesta.

Abe je rekao da rezultati izbora ukazuju da glasači podržavaju njegovu politiku i žele da se nastavi njegovo političko vodjstvo.

Japanski premijer je rekao i da ga pobeda neće uljuljkati i da mnogi ljudi još imaju sumnji oko skandala oko partijskih imenovanja koji su na kratko pogodili njegov rejting. 

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike