Zadužbine Hrebeljanovića, biseri srednjovekovne arhitekture

Najopevanija svetinja u našoj narodnoj epskoj poeziji je manastir Ravanica.

Arhitektonska lepotica sa Vaznesenjskom crkvom, nadomak Ćuprije, sa izuzetnom dekorativnom fasadom i zadivljujućim freskama jedan je od najvrednijih i najdragocenijih spomenika naše srednjovekovne umetnosti.

U ravaničkom hramu počivaju mošti ktitora – Svetog kneza Lazara.

Biser "Moravske škole" u arhitekturi je i Manastir Ljubostinja.

Među retkim je spomenicima prošlosti sa poznatim protomajstorom.

U narodnim pesmama Rade Borović, opevan kao Rade Neimar, uklesao je svoje ime u kameni prag između priprate i naosa.

"Ljubostinju je živopisao Makarije Zograf početkom 15. veka, od 1402. do 1405. i njegov je zapis sačuvan u luku iznad vrata, iznad zapisa Rada Neimara. Tu se nalazi i jedan stih iz psalma cara Davida, na kraju Makarije zograf i datum. To je jedinstven manastir kod nas da su oba zapisa sačuvana, i arhitekte i živopisca", kaže monahinja Angelina, kustos manastira Ljubostinja.

Kneginja Milica, posle Kosovskog boja u monaštvu Evgenija, u Ljubostinji je okupila udovice izginulih vojvoda i vlastelina i uz pomoć Jefimije, udovice despota Uglješe, predano se bavila diplomatijom.

"Sa leve strane od ulaza sačuvana je prvobitna freska cara Lazara i carice Milice, dok su na desnoj strani oslikani njihovi sinovi despot Stefan Lazarević i Vuk. Gore desno iznad ulaznih vrata sačuvana je freska Peti Vaseljenski sabor koji je održan u Carigradu 1553. godine sa prisustvom 160 svetih otaca, jedinstvena freska kod nas", ispričala je mohaninja Angelina.

U kneginjinoj zadužbini Ljubostinji prva srpska pesnikinja i vezilja Jefimija je u zlatovezu uradila čuvenu "Pohvalu knezu Lazaru".

Smatra se remek-delom veziljske umetnosti.

Slovi i za najznačajnije pesničko ostvarenje srpske srednjovekovne književnosti. Čuva se u Muzeju Srpske pravoslavne crkve u Beogradu.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike