Najbrže vesti u Srbiji

Vukosavljević: Poseta Koniordu podsticaj za širu saradnju

Vladan Vukosavljević je istakao da je tokom sastanka postignut najviši stepen saglasnosti o neophodnosti daljeg unapređivanja međusobne sradnje u oblasti savremenog stvaralaštva, zaštite kulturnog nasleđa, razmene pozorišnih predstava, prevođenja savremenog književnog stvarlaštva i ocenio dosadašnju saradnju sa Grčkom u oblasti kulture kao izvanrednu.

"Poseta grčke ministarke Lidije Koniordu je dala dodatni podsticaj da ta saradnja bude još sveobuhvatnija na svim poljima", rekao je Vukosavljević.

Naveo je i da je postignuta saglasnost da se pojača intenzitet regionalne saradnje u oblasti kulture čime će se uputiti snažna poruka o tome da zemlje u regionu, zemlje čitave jugoistočne Evrope intenziviraju svaki vid kulturne saradnje.

Ministar je rekao da će konkretni rezultati današnjeg razgovora biti realizovani vrlo brzo u periodu koji sledi, uveren da će Narodni muzej u Beogradu, nakon otvaranja, ugostiti već na jesen sledeće godine veliku izložbu iz Grčke.

Najavio je i da će uskoro biti vidljivi prvi efekti razgovora u konkretnoj saradnji ustanova kulture dve zemlje.

Istakao je i da je Grčka pokazala veliko razumevanje za stav Srbije kada je reč o očuvanju srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

"To pitanje je za nas od izuzetnog značaja i grčka strana je, kao i do sada, pružila principijelnu podršku i kroz nepriznavanje takozvane države Kosovo i kroz potpuno poštovanje srpskog stava kada je reč o eventualnom budućem zahtevu takozvanog Kosova za prijem u Unesko", rekao je Vukosavljević.

Ministar je rekao da je Srbija zahvalna grčkoj ministarki kulture i grčkoj vladi i dodao da je to još jedan dokaz da saradnja dve zemlje u ovoj oblasti funkcioniše na vrlo visokom nivou", dodao je on.

Ministarka Koniordu je podsetila da Grčku i Srbiju vezuje tradicionalno prijateljstvo, ali i kulturne, religiozne i društvene spone i primetila da sastanci, poput današnjeg u Ministarstvu kulture Srbije, mogu da utiču na stvaranje bolje saradnje u svetu koji se neprestano menja.

Naglasila je da je "danas zasađeno značajno seme za buduću saradnju" i da plod toga zavisi od dalje komunikacije i saradnje, ali i od "širenja tog semena ka drugim zemljama".

"Ima mnogo izazova i oni su sveprisutni i naša je dužnost da istaknemo kulturno nasleđe sveke zemlje, ukažemo na ono što je zajedničko, ali i obezbedimo da se sačuva i u najboljem svetlu prikaže i ono što je karakteristično za nasleđe svake pojedinačne zemlje, razlike koje postoje", istakla je ministarka Grčke.

Navela je da kulturno nasleđe inspiriše i može da podstakne nove kreacije, primetivši da i Srbija i Grčka neguju sećanje, ali i podstiču nove mogućnosti, nove ideje i stvaralštvo.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike