„Tiho teče Misisipi“ od utorka na repertoaru Beogradskog dramskog

Roman "Tiho teče Misisipi" Vladimira Tabaševića, specifičnog jezika, bez klasičnog dijaloga, pun poetike, uspomena i izmaštanih situacija, oživeo je na pozorišnoj sceni. Priča prati dečaka Denija pred raspad Jugoslavije, njegov život s ocem koji nesrećno strada, život u novoj porodici i Denijevo sazrevanje.

"Zapravo je čitav život potraga za ocem kojeg je izgubio i za vlastitim identitetom. Predstava s jedne strane ima prizore iz romana, s druge strane se pojavljuju novi vrlo važni likovi ali je otvoren jedan teatarski put koji se pokušava približiti romanu koji nije narativan niti linearno pisan", objašnjava reditelj predstace Ivica Buljan.

Pisac romana, i uz reditelja autor dramatizacije, očekuje da će u publici biti zbunjenih, sigurno će biti iznerviranih, kaže, a nada se i gledaocima koji će prepoznati dileme s kojima se on, ali i svako od nas nosi.

"Nismo hteli da demonstriramo neku svoju intelektualnu ovu ili onu moć, nekakva razna znanja nego smo pokušali pre svega da baratamo sa kriterijumom iskrenosti i istine i da te kriterijume uzmemo s obzirom na ono što je glavna tema romana a to je nekakva naša zajednička prošlost, Jugoslavija, raspad jedne zemlje", kaže pisac Vladimir Tabašević.

Uz simbole stare Jugoslavije Vesnu Čipčić, Branku Katić, na sceni i postjugoslovenska generacija.

"Kroz celu tu ulogu provejava, da tako kažem, seta, nostalgičnost za tim detinjstvom i zapravo Deni ima potrebu da uvek bude dete", kže glumac Milan Zarić koji igra Denija.

“Tiho teče Misisipi“ stigao je u Beogradsko dramsko.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар