Svečano otvoren 62. Medjunarodni sajam knjiga

U Beogradu je danas svečano otvoren 62. Medjunarodni sajam knjiga čiji je počasni gost nemački jezik, a predvidjeno je da u okviru te manifestacije Nemačka, Švajcarska, Austrija i Lihtenštajn predstave svoje savremeno stvaralaštvo sa 350 premijernih naslova. 

Svečano otvaranje sajma počelo je programom „Četiri zemlje – jedan jezik“ u 18 sati a posetioci su imali priliku da se upoznaju sa 1.000 knjiga savremenih autora nemačkog govornog područja.

Otvaranju u Hali 2 Beogradskog sajma prisustvovao je veliki broj gradjana i posetilaca te manifestacije.

Kapije Beogradskog sajma zvanično su za posetioce otvoreno od 10 časova, a ljubiteljima pisane reči će se do 29. oktobra, pod sloganom „Ključ je u knjigama“, predstaviti 450 izlagača iz Srbije i inostranstva.

Kako je najavljeno, dobitnica Nobelove nagrade za književnost Herta Miler održaće predavanje u ponedeljak u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, a gosti sajma biće i Marsel Bajer, Vladimir Kaminer, Jan Vagner, Folker Kučer, Ingo Šulce, Arno Kameniš, Dana Grigorča, Melinda Nadj Abonji, Jonas Lišer, Tereza Preauer, Valentin Grebner, Luc Ratenov i Katrin Regla.

Ambasadori Nemačke, Austrije i Švajcarske Aksel Ditman, Johanes Ajgner i Filip Ge, kao i princ Stefan od Lihtenštajna će u ponedeljak u okviru progama „Neobična geografija“ zajedno sa piscem i bivšim ambasadorom Srbije u Beču Draganom Velikićem predstaviti svoje zemlje i kulturu.

Kroz različite programe Sajam će obeležiti i 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog, 250 godina od rodjenja Filipa Višnjića, 125 Ive Andrića, 150 godina od smrti Šarla Bodlera, vek od smrti Vladislava Petkovića Disa i Milutina Bojića, 170 godina Njegoševog „Gorskog vijenca“, 50 godina od izdavanja romana „Sto godina samoće“ Gabrijela Garsije Markesa i romana „Derviš i smrt“ Meše Selimovića.

Kao i svake godine Školski dan je u četvrtak, 26. oktobra, a porodični dani su 23. i 24. oktobra.

Cena pojedinačnih ulaznica je 250 dinara, a za grupne posete 150 dinara. 

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike