Sve nijanse mukotrpnog rada glumačke legende Bore Todoroviće

Kazek u Ateljeu 212, podstanar iz Balkanskog špijuna, Đenka iz Maratonaca, Bora Šnajder i Luka Laban iz "Profesionalca", samo su neke od uloga koje je na pozorišnoj sceni i filmskom platnu oživljavao Bora Todorović.

Govorilo se da lako igra uloge, kao u životu, a on je na to odgovarao, da iza svega stoji prostudiran i izmeren mukotrpni rad.

"On je bio čovek šarma i ako vam je bio potreban glumac da igra nešto što je izuzetno šarmantno onda je prva pomisao na Boru. Sada kada sam ušao u ovu sobu, kao da sam ušao u vremeplov. Gledam neke slike od pre 45 godina i gledam nas iz nekog drugog vremena, kao da nije reč o nama nego o nekim drugim ljudima", kaže akademik Dušan Kovačević, dramski pisac i reditelj.

Bora je ispoljavao talenat u svim nijansama. Njegova tumačenja su bila shvatljiva i uverljiva, za svoju glumu je rekao da je svedena – naglašavajući da i najteža misao može da se izgovori tiho i da svaki naboj i eksplozivnost mogu da budu skriveni, a da se i te kako osećaju.

U ostvarenjima Dušana Kovačevića u kojima se brišu žanrovske razlike preplitanjem elemenata komedije i drame, u godinama zajedničkog rada pokazalo se da je Bora jedan od najboljih tumača Kovačevićevih karaktera.

"Radio sam kao krojač kad radi odelo, tako da mi je Bora bio uvek prva podela", navodi Kovačević.

Za glumicu Ljiljanu Dragutinović on je bio veliki osvajač publike.

"Svaki put sam slušala Boru iza scene, i to je bilo fascinantno, ta njegova velika energija nežnog mangupa", kaže ova glumica.

Uloge u delima Aleksandra Popovića i Dušana Kovačevića čine veliki deo Todorovićevog glumačkog opusa. Izdvajao se nenametljivom igrom, a ležernost i prirodnost nije posedovao samo na sceni već i u privatnom životu.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike