Slikar Trifić svojim grafikama potvrđuje vernost prema Kosovu

"Videće ovde i kroz pejzaže gde se prožima jedno Kosovo, jedna dubina, jedna visina, jedna širina od Prokletija do Šare", kaže Tomislav Trifić. 

Iznedren u Lipljanu nadomak srednjovekovnog episkopskog hrama Bogorodičinog Vavedenja, još kao sarednjoškolac Trifić je trasirao svoje životno i umetničko opredeljenje.

Posle diplome srednje Umetničke škole u Peći, završava u klasi profesora Zorana Jovanovića-Dobrotina prištinsku Akademiju umetnosti – smer grafike.

"Budući da su uslovi za stvaranje grafike veliki, da treba i presa i prostor i hemija i tako dalje, prešao sam na kompjutersku, odnosno dizajn grafike", objašnjava Trifić.

Nadareni profesor Fakulteta likovnih umetnosti prištinskog Univerziteta, brojnim generacijama studenata nastojao je da prenese usavršeno poznavanje grafike na poslediplomskim studijama fakulteta Likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Boška Karanovića.

"Čini mi se da sam uspeo da studenti savladaju tehnike, pre svega da nauče zanat, a onda da se bave svojom poetikom", dodaje Trifić.

Trifić ostaje veran kosovskoj grudi. Živi i stvara u Zvečanu. U petodecenijskom stvaralaštvu umetnički se dokazao na više od trideset autorskih izložbi.

Ponosan je na osnivanje Likovnih vidovdanskih svečanosti u Gračanici. Njihovo trajanje je za umetnika nada u opstanak Srba na Kosovu i Metohiji.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike