Šesti „Krokodokodil“ u pozorištu Dadov

Devojčica Iva i njen pas Reks vode nas kroz multimedijalnu priču u kojoj o različitosti učimo od dečaka, jednog nisko nadarenog i drugog visoko nadarenog, pa tinejdžera koji se razlikuje po boji kože; devojčica od kojih jedna ne čuje a druga ne vidi.

Oni su junaci romana "Riko, Oskar i tajanstvene senke" Andreasa Štajnhefela i "Skroz istinit dnevnik jednog povremenog Indijanca" Šermana Aleksija, strip novele: "Superuvce" Sisi Bel i knjige priča "O mačkama, notama i bubama", Jasminke Petrović.

"Drago mi je što sam ja imala prilike da pokažem neke načine na koje ja funkcionišem i da objasnim kako i ljudi mogu da priđu slepim osobama na ulici, što mnogi ne znaju, mnogi se toga stide ili ne znaju neke osnovne informacije", kaže Ana Jovčić, studentkinja književnosti i učesnica predstave.

"Trebalo bi da bude više ovakvih projekata i više mogućnosti u kojima bismo mogli da učestvujemo i da vidimo različitost među svim osobama sa invaliditetom", navodi 16-godišnja Anđela Radosavljević.

"Pre predstave smo se upoznali sa osobama koje ne mogu da čuju i one su nas učile kako da kažemo neke reči na znakovnom jeziku. Bilo je veoma lepo", rekao je 12-godišnji Pavle Šipraga, iz škole "Vladislav Ribnikar", koji nam je pokazao koji je znak za aplauz.

Tekst za predstavu "U tuđim patikama" koju je režirao Vladan Đurković a izveo ansambl Dadova, napisala je književnica za decu i mlade Jasminka Petrović.

"Mislim da je to suština, da se svi povezujemo, da imamo mogućnost da komuniciramo na bezbroj načina i da je zapravo lepota sveta u različitosti i stalno imamo tu mogućnost da učimo jedni od drugih", smatra Jasminka Petrović, autorka teksta predstave i organizator "Krokodokodila".

Od ove godine "Krokodokodil" će imati i program za odrasle, a razgovaraće se o tome koliko je lako ili teško biti različit u našoj zemlji.

Festival će do kraja juna putovati u što je moguće više manjih mesta u Srbiji, da bi program "U tuđim patikama" videla deca koja nemaju kontakt sa ovakvim savremenim kulturnim sadržajima.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike