Šest vekova istorijskog i duhovnog postojanja manasitra Devič

Još su sveže slike sedamnaestomartovskog vandalskog uništavanja svetinje pred očima pripadnika Kfora. Projekat obnove manastriskog kompleksa Deviča uradili su naši stručnjaci. Savet Evrope izdvojio je četiristo hiljada evra.

"Crkva je kompletno obnovljena. Obnovljen je krov crkve, obnovljeni su zidovi i svodovi crkve. Urađen je novi pod, dok su radovi na unutrašnjosti crkve, odnosno na živopisu u crkvi izvedeni od strane Srpske pravoslavne crkve i Manastira Devič", rekao je inženjer arhitekture Zoran Garić, direktor Zavoda za baštinu u Leposaviću.

U srcu Drenice na šest kilometara od Srbice, koja sada slovi za Skenderaj, smešten je manastir iz 15. veka. Pominje se zadužbina Joanikija Devičkog još 1455. godine u turskom popisu kao crkva Deve Marije sa monasima.

Devička crkva živopisana je 1578. Te freske su kao i one kasnije naslikane, uništavane u više navrata. U crkvi je i ćivot sa moštima Svetog Joanikija, gde isceljenje traže ne samo verujući.

"Oni koji znaju vrednost ovog manastira, koji znaju vrednost šest vekova postojanja ovog manastira istorijski, a još više duhovno oni to prepoznaju", ističe igumanija manastira Devića Mati Anastasija. 

Zvonik dreničkog hrama, koji je takođe obnovljen, oglašava radost što manastir i sestrinstvo opstaju.

"Ne možemo reći da imamo neke probleme direktno ali seča šume, čuje se pucnjava, provokacije kad prolazimo", kaže sestra Jefimija.

Zbog bezbednosti Deviča neophodno je da se završe ogradni zidovi ne samo svetinje nadomak Kosovske Mitrovice, već i manastirskih imanja.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike