Šest decenija „Bagdale“

Časopis za književnost, umetnost i kulturu čiji je izlazak inicirao i plodonosnu izdavačku delatnost "Bagdale", za šest decenija iznedrio je 518 brojeva.

Izložbom originalne građe, fotografija, izabranih publikacija, predstavljen je deo aktivnosti Književnog kluba, koji je istrajao na očuvanju jednog od najstarijih srpskih časopisa.

Glavni i odgovroni urednike časopisa "Bagdala" Miloš Petrović ističe da je za "Bagdalu" najvažnija njena vitalnost i da nije lako izdržati šezdeset godina.

"Bilo je sukoba i sa politikom i sa ideološkim komisijama, svega je bilo. ‘Bagdala’ je sve izdržala i došla do 60 godina koji je nesumnjiv datum u istoriji naše književne periodike. A drugo, ‘Bagdala’ je shvatila da ne može da bude lokalistička, da mora da ide u šire prostore, da sarađuje sa Beogradom. Bez njega se ne može iako on voli sve da prigrabi za sebe. To je njegova dobra osobina, i mana. Ali, nije mogao protiv ‘Bagdale’. Ona je ostala svoja, ali je neprestano u saradnji sa piscima Beograda. Bez njih ne bi mogla da opstane. Biti na što širem prostoru, kao što je i ranije bila, u vreme stare Jugoslavije, to je vitalna potreba vlastite sredine. Da ne zapadne u lokalizam, to je veoma bitno", poručio je Petrović.

Prevodeći svetske pisce, poeziju nesvrstanih zemalja, negujući srpsku , i književnost svih južnoslovenskih naroda, "Bagdala" je brisala granice i otvarala stranice za afirmisanje mladih stvaralaca.

Pozorišni reditelj i urednik Kulturno-umetničkog programa RTS-a Nebojša Bradić ističe da je šest decenija "Bagdale" 60 godina stvaranja reputacije i konstruisanja nečega što je identitet važnog časopisa.

"Ali, ne samo časopisa koji opisuje trenutak, nego časopisa koji na svoj način omeđuje jednu epohu. Tih 60 godina svakako je obeležilo mnogo književnih tejstova, autora, mnogo zanimljivih događaja koji su bili oko ‘Bagdale’, ali ono što je važno je da ovaj časopis uspeva da u tako turbulentnim vremenima sačuva svoju osnovnu misiju. Da decentralizuje kulturu, ali ne periferijski, već da često bude u centru i da upravo stvara svojim sadržajima podsticaj za razvoj onoga što je i kultura ovoga kraja, a i kultura Srbija", naglasio je Bradić.

"Bagdali" u čast na akademiji su besedili mnogi, a ona je prestižnu nagradu, prsten "Despota Stefana Lazarevića", darovala akademiku Dragoslavu Mihailoviću – pripovedaču, romanopiscu, dramskom piscu i esejisti.

"Drago mi je što sam dobio kruševačku nagradu koja nosi ime sina kneza Lazara. Važno je za svaku sredinu da postoji bar jedan književni časopis, a Kruševac može da se pohvali ‘Bagdalom’. Čestitam Kruševcu i redakciji ‘Bagdale’ na uspešnom radu i na dugom životu", rekao je akademik Mihailović.

Veliki srpski pisci, pesnici, kritičari okupljeni na akademiji i medju koricama časopisa u čast jubileja, potvrda su da je književna "Bagdala", tokom šest decenija postojanja, bila i ostala kulturni svetionik grada Kruševca.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike