Prošireni vidici Fernanda Francisa u Galeriji RTS-a

Fernando Francis je radeći za brojne ugledne novine, magazine i radijske stanice širom sveta tekstove obogaćivao svojom fotografijom i bavio se i fotoreportažom. Objavljivao je u različitim publikacijama u mnogim zemljama sveta, od Evrope preko Bliskog istoka do Australije.

Njegov fotografski opus uključuje i impozantnu publikaciju "Glimpses of the UAE" o arhitekturi i urbanom okruženju Ujedinjenih Arapskih Emirata gde je proveo dugi niz godina, kao i korpus fotografija sa njegovih putovanja od kojih su neke izložene ovde.

Mesta koja su ovde predstavljena (urbanim) pejzažom, florom i faunom uključuju predele Australije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Omana, Francuske, Britanije i Srbije.

Pojedinačne fotografije predstavljaju njegov pogled na mesta, ljude i dešavanja. Snimljene su u prolazu, pri susretu sa životom oko sebe, u trenutku kada prepoznaje određenu zanimljivost, fotografiše je i predstavlja publici.

Njegova dela kod posmatrača izazivaju radoznalost, iznenađenje i prepoznavanje bez obzira na to da li je predmet fotografije svima poznat ili ne.

Na otvaranju izložbe njegovih radova govoriće Nikola Mirkov, predsednik Saveta za likovno stvaralaštvo RTS-a, Elizabeta Bakan, drugi sekretar ambasade Australije u Beogradu i autor. 

Korpus fotografija Fernanda Francisa u Galeriji može da se posmatra kao konstelacija slika ljudskog univerzuma u svoj njihovoj raznolikosti. On takođe može da se posmatra kao zbir logički grupisanih celina među kojima se izdvajaju dela koja beleže arhitekturu i arhitektonske elemente različitih podneblja, ona koja beleže neočekivani biljni i životinjski svet stranih i poznatih predela, ona koja predstavljaju portrete i dela koja beleže raspoloženje i atmosferu.

Verovatno najupečatljivije fotografije ovog korpusa su one koje isključivo beleže raspoloženje i atmosferu i koje bi zbog svog misaonog kvaliteta uslovno mogle da se nazovu apstraktnim ili kontemplativnim, a koje su istovremeno bogate dubokom osećajnošću.

To su dela koja predstavljaju usamljeno ostrvo, širinu pustinje čije se peščane dine stalno menjaju, nestaju i ponovo stvaraju, letnje veče nad Beogradom ili veličanstvenost gromadne planine Rtanj.

Izložba za posetioce će biti otvorena do 8. novembra, svakog dana od 10 do 20 časova.

Ko je Fernando Francis

Australijski novinar Fernando Francis rođen je 1950. u Beit Džali u Palestini. Otac mu je bio kubanski diplomata, majka iz Kolombije. Detinjstvo je proveo u Vest Benku u Jordanu i drugim krajevima Bliskog Istoka, mladost u Evropi i zatim Britaniji gde je završio studije međunarodne biznis administracije.

Svoju novinarsku karijeru je započeo u Jordanu i Libanu. U Sidnej, Australija, je stigao početkom osamdesetih i radio kao novinar i urednik za radio i televiziju ABC i SBS kao i za različita štampana izdanja uključujući i međunarodne publikacije. Takođe je osnovao i bio vlasnik mesečnog časopisa The Australian Focus on The Middle East.

Početkom novog milenijuma radio je kao novinar u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i zatim kao urednik za medije u Ministarstvu predsedničkih poslova te zemlje u Abu Dabiju odakle se 2018. doselio i trajno nastanio u Srbiji.

Bio je član mnogih novinarskih udruženja u zemljama u kojima je radio, a i danas je član australijskog novinarskog udruženja.

Autor je obimne knjige (tekst i fotografija) "Glimpses of the UAE" (2009). Dobitnik je više priznanja za svoj rad. Fernando tečno govori, čita i piše više jezika među kojima su španski, arapski, engleski, francuski i italijanski.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike