Počele „Nedelje mađarske kulture“ u Beogradu

Umetnici su, zvucima tradicionalnih instrumenata sa krova Mađarskog kulturnog centra, obeležili početak "Nedelja mađarske kulture".

"Moja grupa i ja hodamo na štulama i glumimo. Prvi put smo u Beogradu i drago nam je da možemo građanima Srbije da predstavimo deo mađarske kulture", kaže Laslo Šiman iz grupe "Langaleta Garabonciašok".

Predstavljeni su narodni vez, mađarsko vino, ali omogućeno je i vraćanje u prošla vremena. U samom centru Beograda, dvojica putujućih fotografa izmeštaju vas iz vremena i prostora.

"Treba da se upoznamo međusobno, male zemlje, mali narodi, to se ne sme naravno reći, ali svi znamo da imamo svetsku kulturu, da imamo ono što vredi pokazati jedni drugima", kaže direktor Odeljenja Ambasade Mađarske za kulturu Klara Sentđeri.

Današnjom feštom otvorili su manifestaciju koja će trajati više meseci.

Serija programa (scenskih, muzičkih, izložbenih) u Srbiji će biti realizovana od oktobra 2018. godine do kraja februara 2019. godine.

Manifestaciju u Srbiji otvorio je Segedinski savremeni balet, a za vikend 13. i 14. oktobra 2018. sledi spektakularna "Mađarska fešta" koja prikazuje najbolje elemente mađarskog folklora u centru glavnog grada Srbije, u prostorijama i okolini Odeljenja za kulturu Ambasade Mađarske – Collegium Hungaricum.

Publici će se predstaviti muzičari, plesači, narodni umetnici primenjene umetnosti, putujući fotograf i modni reprezenti.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike