Otvorena izložba posvećena arhitekti Ivanu Antiću

Aktuelnom temom "Od communis do komunikacija", 13. BINA insistira na komunikaciji, na razvijanju svesti o zajedničkom.

U galerijskom prostoru RTS-a otvorena je studijska izložba – "Arhitektonično". Posvećena je Ivanu Antiću, autoru obimnog i nagrađivanog opusa koji sadrži brojna realizovana i projektovana arhitektonska dela, uključujući neka od remek-dela srpske arhitekture kao što su Muzej savremene umetnosti na Ušću i Muzej u Šumaricama, ali i zdanje RTS-a u Takovskoj.

"Njegovo delo se potvrđuje kroz vreme, što potvrđuju objekti koji deluju svojom estetikom, svojom umetničkom konotacijom, svojom arhitektonikom", kaže autorka izložbe Dijana Milašinović Marić.

Igor Marić, takođe autor izložbe, ističe da je Antić sjajno uklapao objekte u prostor. Primeri su zgrada RTS-a, gde su uklopljeni park, crkva i ulica, kao i zgrada Filozofskog fakulteta.

U Danu arhitekture na RTS-u u razgovore o arhitekti Ivanu Antiću uveo nas je Nebojša Bradić, glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa RTS-a.

"Delo Ivana Antića je potvrda da se dobro planirana budućnost pretvara u sjajnu prošlost. Njegove zgrade su praktično pozicije po kojima merimo današnji Beograd i gradove u Srbiji", kaže Bradić.

Trinaesta BINA  do 31. maja ujedinjuje izložbe, predavanja, radionice koje promovišu poboljšanje i uslova života i našeg odnosa prema zajedničkom okruženju. Za to se upravo tokom pola veka stvaranja zalagao i veliki graditelj Ivan Antić.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike