Novi Sad dobio pozitivne ocene za sprovođenje projekta Evropske prestonice kulture

"Izveštaj upućen Novom Sadu jedan je od najpozitivnije ocenjenih, kažem to iz iskustva jer sam imao priliku da pročitam veliki broj izveštaja i drugih dokumenata koji su usmereni ka evaluaciji projekata Evropske prestonice kulture", ističe Vuk Radulović rukovodilac sektora za razvoj programa Fondacije "Novi Sad 2021".

Kaže da su u izveštaju o projektu panelisti istakli značajan napredak u razvoju programa projekta "Novi Sad 2021" i jasno definisanu umetničku viziju.

Radulović kaže da je ovakva ocena samo dodatno potvrđena dolaskom Tibora Navračiča, Evropskog komesara za kulturu, mlade i obrazovanje u Novi Sad, kada je i on sam izjavio da se projekat "Novi Sad 2021" sprovodi na najbolji mogući način te naglasio da su rezultati veoma vidljivi i to samo dve godine od dobijanja ove prestižne titule.

Miroslav Vujičić i Sanja Kovačić, ispred tima za evaluaciju sačinjenog od nezavisnih eksperata sa Univerziteta u Novom Sadu predstavili su način istraživanja i rada ovog tima ističući značaj ovakvog pristupa i preliminarne rezultate istraživanja lokalne zajednice.

"Veoma je dobro da se  sa procesom evaluacije krenulo na vreme kako bi se jasno iskazali rezultati gde je Novi Sad bio na početku procesa, a gde će biti posle 2021. godine, jer će se time ocenjivati značaj dobijanja titule za naš grad. Pored dugoročnog karaktera, kombinacije kvantitativnog i kvalitativnog istraživanja i učešće multidisciplinarnog tima eksperata predstavlja dodatnu vrednost praćenja efekata Evropske prestonice kulture na sve aspekte života grada," rekao je profesor Vujičić.

Sanja Kovačić ističe da se već sada među građanima beleži jasno pozitivan stav o tituli koju je poneo Novi Sad (više od 80 odsto građana), dok se efekti po grad percipiraju kao pozitivni pogotovo kada je reč o razvoju kulturne ponude u gradu, decentralizaciji kulture, uključivanja (participativnosti) građana kao i o razvoju turizma sa 96 odsto  građana koji ističu pozitivne efekte.

Direktor Fondacije "Novi Sad 2021" Nemanja Milenković najavio je novu, ključnu fazu u obnovi i razvoju Kineske – kreativnog polisa i to simbolično od 13. oktobra, na dvogodišnjicu titule Evropske prestonice kulture.

"Kineska je metafora projekta Novi Sad 2021. Baveći se činjenicama, utisci su ostali u delu subjektinih interpretacija. Tako i sada, pozitivne činjenice o našem radu od strane nezavisnih eksperata ostavljaju nam samo prostora za utisak da smo na dobrom putu i da ćemo na taj način nastaviti da radimo sve do 2021. godine," rekao je Milenković.

Najavio je, pored već otvorenih kulturnih stanica "Karavan" i "Eđšeg", otvaranje kulturne stanice "Svilara" 23. oktobra ove godine, ali nove dve kulturne stanice "Opens" i "Klisa" koje će početi sa radom tokom 2019. godine.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike