Neprolazni pejzaži pariskog đaka sremske duše

Nazivali su ga pariskim đakom sremske duše, vrsnim učenikom slavnog Andrea Lota, zaljubljenikom u šidske pejzaže. Odavde se, nakon završene slikarske akademije u Zagrebu, Šumanović pridružio mladim umetnicima koji su slikarsko umeće usavršavali pod okriljem Lotove škole analitičkog kubizma.

"Priče o slikama koje možete videti kod nas počinjemo slikama koje je Sava Šumanović doneo iz Pariza 1929. godine, a one su upravo početak ili osnova šidskog perioda", kaže direktorka Glarije "Sava Šumanović" Vesna Burojević.

Tu su bili i prvi šidski pejzaži koji prenose bogatstvo svetlosti i kolorita rodnog kraja. Neke od njih kritika je odavno proglasila njegovim remek-delima.

Tokom celog šidskog perioda, kao tema, dominiraju pejzaž i akt. Sledi poznati ciklus "Šidijanki", koji kritičari ocenjuju kao najitrigantniji u Šumanovićevom slikarskom opusu. Zagonetni triptih "Beračice" nastao je 1942. godine.

"Na ovom triptihu Sava Šumanović je prikazao berbu grožđa, ali samo na prvi pogled. Međutim, ovo je nešto drugo, ovo je priča, ovo je poruka za nas sve. Ovo je poruka za kraj Save Šumanovića", smatra Vesna Burojević.

Sava je na poleđini treće, poslednje slike, napisao da je oslikavanje završio 26. avgusta 1942. Ostala je da se suši na štafelaju, kada su ga iz porodičnog doma, u zoru 28. avgusta, odvela dvojica ustaških agenata.

"Pitao je da li može da se okupa i pozdravi sa majkom. Dozvolili su mu i tako su se poslednji put videli", navodi direktorka Glarije "Sava Šumanović".

Beogradska publika, Savu Šumanovića poslednji put je videla pre osam decenija, kada je na tadašnjem Novom univerzitetu organizovao šestu izložbu slika – ispostaviće se i poslednju.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike