Nakarada: Izložbu „Čistač“ videlo 62.000 ljudi

Marine Abramović ostvarila je veliki uspeh i predstavlja najznačajniji događaj nakon ponovnog otvaranja muzeja, rekao je Slobodan Nakarada na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima izložbu "Čistač" je Njujork tajms izabrao za jednu od 28 izložbi koje se moraju videti u 2019. godini.

"Ukupno 1728 članaka je napisano o toj izložbi…Naši gosti su bile ekipe iz najznačajnijih televizija sa prostora nekadašnje Jugoslavije. Na otvaranje izložbe su došli direktori i kustosi nekih od najznačajnijih muzeja u svetu. Posetilo nas 20 delegacija iz sveta", kazao je Nakarada.

On napominje da su pre otvaranja izložbe kružile priče da njena produkcija košta milion i po evra.

"Potrošili smo manje…Ponosan sam na tim muzeja koji uspeo da uštedi 200 hiljada evra, tako da je izložba koštala milion i 300 hiljada evra. Na svim izložbama koje su kod nas postavljene u 2019. godini MSU je imao rekordan broj poseta. Oko sto hiljada posetilaca je pogledalo neki od programa u našem muzeju, a do današnjeg dana skoro 62 hiljade ljudi je videlo izložbu ‘Čistač’. Izložba se zatvara za nedelju dana i verujem da će do tada broj posetilaca da se popne na 70 hiljada što je svakako izuzetan rezultat", rekao je Nakarada.

Kako kaže, Muzeju savremene umetnosti nedostaje zgrada 21. veka. 

"Zaslužili smo još jedan moderan objekat u muzejskom kompleksu. Tako bismo imali i mesto za stalnu postavku, ali i prostor za postavljanje izložbi. Poslednjeg dana izložbe ‘Čistač’, 20. januara, MSU će raditi do 22 sata, a publika će biti u prilici da vidi uživo izvođenje nekoliko performansa. Ulaz je besplatan", kazao je Nakarada.

Direktor MSU je napomenuo da će posle izložbe "Čistač" MSU još neko vreme biti zatvoren, a već u martu tim muzeja očekuju novi izazovi.

Govoreći o budžetu za 2020. godinu Nakarada je rekao da ima utisak kako se kažnjavaju institucije kulture u Srbiji koje dobro rade.

"Za osiguranje izložbi u 2020. godini smo iz budžeta dobili nula dinara.To pokazuje odnos prema nama kao instituciji. Sa druge strane smo uspeli da održimo autentičnost ove institucije pre svega kroz programe. Uspeli smo da napravimo profit. Od izložbe Marine Abramovič zaradili smo 18 miliona dinara", kazao je Nakarada i dodao da su institucije kulture u Srbiji ove godine vratile 300 miliona dinara.

Kaže da MSU ima visoku iskorišćenost budžeta od 92 procenta, te dodaje da nekoliko institucija u Srbiji funkcioniše na svetskom nivou poput Beogradske filharmonije, ali da se događa da se takve institucije već u narednom koraku "budžetski zaustavljaju".

Za njega, inače, nema dileme da je jedan od najvećih problema funkcionisanja muzeja nedostatak kadrova.

"Predočio sam Ministarstvu kulture i informisanja da će na kraju MSU voditi tehničke službe. Kustosi polako odlaze. Među njima je i Dejan Sretenović koji se iz Srbije seli u Švedsku", kazao je Nakarada i dodao da Muzej savremene umetnosti praktično nema Upravni odbor, jer, podseća, slikar Vladimir Veličković je umro, a Aja Jung je dala ostavku na članstvo.

Ostala su samo dva člana, a UO je, primećuje, veoma važno telo za MSU. 

"Duže od pola godine nemamo funkcionalni Upravi odbor i to je veliki problem", naveo je Nakarada.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike