Nagrada „Grigorije Božović“ Milovanu Danojliću

Milovan Danojlić je gostujući u emisiji Deset i po Radio Beograda izjavio da već godinama piše lirske hronike, dnevničku prozu, koju objavljuje u nedeljnicima.

"To su moja stanja i raspoloženja sabrana u knjizi Pisma bez adrese. Pisma su upućena svima i nikome posebno, to su hronike mojih duhovnih stanja i doživljaja", rekao je akademik.

On je ukazao da ni u jednom svom tekstu, pa i u ovoj knjizi nije mogao da izbegne dve svoje preokupacije – nestanak srpskog sela i odnos prema Zapadu.

"Selo umire, to je očigledno. Da li će se obnoviti – teško je prognozirati. A naša priča sa zapadom je tužna priča zbunjenog naroda. Ovaj trenutak je veoma težak za nas i mi tražimo neki čarobni izlaz, a čarobnog izlaza nema. Treba se okrenuti sebi, raditi, ćutati, trpeti i čekati. Valjda će jednog dana biti drukčije", rekao je pisac.

Akademik Danojlić veruje da je nagradu dobio zbog sličnosti sa Grigorijem Božovićem.

"On je isto bio književni hroničar, pisao je reportaže za novine, mada je bio i odličan pripovedač i poznavalac mentaliteta našeg naroda na Kosovu i Metohiji. Ova nagrada nosi njegovo ime, ime streljanog pisca. Naime, odmah posle rata, u vreme velikih čistki, kad se nije sudilo, već presuđivalo bez saslušavanja, on je streljan i spada u mali broj naših ubijenih pisaca", rekao je Danojlić za Radio Beograd.

Čast mi je da dobijem nagradu sa imenom Grigorija Božovića, vrsnog poznavaoca psihologije srpskog naroda, odličnog pisca i velikog znalca jezika. Treba biti dostojan takvog imena. A, pošto sam već prešao osamdesetu, verujem da me neće stići njegova tragična sudbina", naveo je pisac. 

U obrazloženju, žiri, u sastavu Dragiša Bojović, Andrijana Živanović i Mileta Aćimović Ivkov, navodi Danojlićev dubok, proničući i istinoljubiv pogled u vreme.

Nagrada Grigorije Božović književniku Danojliću biće uručena 7. juna u Zubinom potoku.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike