Muzičari iz pet zemalja angažovani za premijeru „Orfeja“

"Kornetisti, potrebni ste nam!" – glasio je pomalo zabrinut poziv preko Fejsbuka kornetistima, kojih je, među profesionalcima, danas svega stotinjak na svetu. Za ovaj instrument, kod nas, još nema izvođača. Kornet je duvačkki instrument. Usnik je veoma uzak, visina tona se određuje usnama. Razmak između prstiju je mnogo veći, čak i koža nadlanice treba više da se razvuče.

"Jedan srpski muzičar, čija je ruka mnogo veća od moje, nije mogao da postavi adekvatno prste. Na usnik se duva kao kod limenih duvača, ali se prsti postavljaju kao kod flaute. Ovo je instrument na pola puta između limenih i drvenih. Na kornetu može da se svira visoko i nisko, jako i tiho, mekano, ton mu je približniji ljudskom glasu nego bilo kom instrumentu", kaže kornetista Džeremi Vest.

Priča o Orfeju koji odlazi u podzemni svet po svoju ljubav Euridiku, ali krši uslov da se pri izlasku ne osvrne i ne uspeva u nameri, obrađena je od Gluka do Stravinskog i kasnije.

"Monteverdijev ‘Orfej’ je predivan u svom instrumentalnom koloritu, predivna priča. Publika treba da dođe zato što je ovo jedno ogromno, ogromno iskustvo i velika inspiracija za sve nas", kaže Predrag Gosta, umetnički direktor Nove beogradske opere.

Opera "Orfej", koja spada među najstarije sačuvane opere, izvodi se u koprodukciji Nove beogradske opere i Teatra "Madlenijanum", u godini kada se obeležava 450 godina od rođenja Klaudija Montevredija.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike