Muzej naivne i marginalne umetnosti postao tesan za stalnu zbirnu

Na samom ulazu u zgradu muzeja su monumentalne totemske skulpture. U izložbeni prostor pretvoren je hodnik oko stepeništa, suteren i sprat zgrade koja je jedna od najlepših građevina u Jagodini iz perioda secesije.

Prostora je malo za oko četiri hiljade umetničkih dela koja su otkupljena ili darivana prilikom organizovanja izložbi, kolonija i bijenala pa je više od 80 procenata ove vredne umetničke baštine u depoima u potkrovlju zgrade.

"Ono što bi mi najviše voleli je da pokažemo, jedan deo koji je godinama u senci a radi se na primer o skuptorskim opusima vajara poput Bogosava Živkovića i Dragutina Aleksića i mnogih drugih slikara Save Sekulića i autora koji dugo nisu izlagani", objašnjava kustos likovne zbirke MNMU Nina Ljubomirović.

Dela od kojih neka pripadaju i svetskoj kulturnoj baštini zatevaju određene mere čuvanja, održavanja i izlaganja pa je potreba za više prostora postala neminovna.

"Kad se aneks bude završio onda ćemo preći i obavljati sve aktivnosti u modernom aneksu a ova zgrada postojeća biće revitalizovana, rekonstruisana, do cigle, sasvim opremljena kako treba i u perspektivi biće samo prilika za stalnu postavku, dakle ličnu kartu ovog muzeja", ističe  direktorka MNMU Nina Krstić.

Ove godine Muzej naivne i marginalne umetnosti obeležava šest decenija rada. Zaposleni i poštovaoci ove vrste umetnosti nadaju se da će jubilej obeležiti u novom većem prostoru.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike