„Mozaik Velikog rata“ u Parizu, heroina Milunka Savić kao inspiracija

Portret velikog formata Milunke Savić naslikan je u ulju. Klasično slikarstvo u sprezi sa savremenim umetničkim izrazom, pretočeno je u mozaik sa interaktivnim elementima koji posmatraču direktno pruža uvid u strahote Velikog rata kroz koje je prošla srpska vojska.

"Unutar samog projekta nalaze se digitalni kodovi na koje reagiju uređaji koji očitavaju te video-snimke i video-klipove koji su autentični iz Velikog rata. Komunikacija između posmatrača koji se nalazi ispred tog portreta i komunikacija sa tim sadržajem koji se nalazi unutar njega je u potpunosti takav da posmatrač više nije pasivan nego u potpunosti aktivan", objašnjava autor projektar Dušan Jovović.

Prelazak srpske vojske preko Albanije, kralj Petar pokriva promrzle vojnike, vojska na Krfu i ostrvu Vido, samo su neki od snimaka koji se mogu videti zahvaljujući Filmskoj sekciji koju je osnovao kralj Petar.

"Oko 300 sati neverovatnih kadrova, autentičnih kadrova ne samo Velikog rata nego i perioda pred početak samog rata. Koliko je to bitno i ključno za naše savremeno stvaralaštvo ukazuje upravo podatak da je kralj Petar vizionarski prepoznao vrednost formiranja takvog jednog sektora unutar Ministarstva odbrane", kaže Jovović.

Dušan Jovović autor je projekta "Kulturizacija", Teslinog vremeplova, autor je filma "Gazivode, putevima Jelene Anžujske". Izlagao je u zemlji i inostranstvu, dobitnik je više međunarodnih nagrada na polju marketinga i umetnosti.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike