Mobilna biblioteka iz Tometinog polja

Namerava da ga uz podršku zajednice stranaca u Srbiji, donatora iz Velike Britanije, socijalno odgovornih kompanija i pojedinih izdavačkih kuća, proširi na celu Srbiju.

Kada je odlučila da život u rodnom Londonu zameni Tometinim Poljem, Melisa Đukić se nije pokajala. Volonterski podučava decu engleskom jeziku, a to iskustvo navelo je da osnovce u selima požeškog kraja zainteresuje za knjige.

"Mislim da su važne zbog mnogo razloga, otvaraju čitav svet, oslobađaju maštu, kreativnost, uče vas nečemu što niste iskusili. Radeći u Tometinom Polju, kroz engleski klub, shvatila sam da mnoga deca na selu nemaju pristup knjigama, jer su skupe u Srbiji. Zbog toga ne čitaju dobro i teško im je da to postignu u nedostatku kvalitetnog štiva", kaže Melisa Đukić.

Ideja koju je inicirala na društvenim mrežama za kratko vreme dobila je podršku iz Srbije i inostranstva. Osnovci u šest izdvojenih odeljenja u požeškoj opštini imaće priliku da se druže sa čudesnim knjigama iz mobilne biblioteke koju će naizmenično koristiti više škola.

"Deca kada saznaju da jedina knjiga, koju niko nikad ne može da oduzme je ona knjiga koju si pročitao, oni otkrivaju tajne koje onda uvode u svoj svet. Verovatno oni koji beže od knjige, oni i svojoj deci ne daju knjige. Došlo je vreme da sad idemo obrnuto da nas deca uče šta je knjiga i čemu služi", ističe dečiji pisac Mirko S. Marković.

Mobilna biblioteka "Prosledi knjigu" osmišljena je i da bi se roditelji više posvetili deci tako što će im čitati knjige pred spavanje i sa njima razgovarati o čudesnom svetu književnosti.

"Ta komunikacija je problem kod dece. To su sve neke kratke porukice, pisanje, skraćenice i sve ostalo. Da deca mogu i sa roditeljima da komuniciraju šta su pročitali, kako to im se čini, šta im je zanimljivo", napominje Ana Radišić, direktorka osnovne škole "Petar Leković" iz Požege.

Knjige nisu deo školske lektire, već su slikovnice, romani, pustolovine, poezija, avantura i drugi žanrovi, kojima se kvalitetno može upotpuniti vreme, posebno u zimskom periodu.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike