Ljudska lica naslikana savremenom tehnologijom na izložbi „Obrazi“

"Čovekovo lice po pravilu govori više od njegovih usta. Sažetak je svega što će njegova usta ikad izgovoriti, zato je ono pokazatelj svih čovekovih misli i težnji". To su bile reči velikog nemačkog filozofa Artura Šopenhauera.

Autor izložbe "Obrazi" dugi niz godina bavio se stilizovanjem muških frizura. Kako sam kaže, stalno je posmatrao izraze ljudskih lica, a to ga je inspirisalo da pređe granicu koja vodi od zanata do umetnosti.

"Ohrabrenje sam našao u rečima Bele Hamvaša koji je rekao da treba ostvariti da slikanje, muzika, poezija, vajanje ne budu samo deo privilegovanih ljudi, nego da i drugi ljudi mogu da se bave time. Ja sam to usvojio i došao sam do ovih zaključaka", rekao je autor izložbe Miloš Pantić.

To je prva izložba rađena tehnikom "digitalna monotipija", zato što je tradicionalna tema obrađena na moderan način, uz pomoć savremene tehnologije. Autor je istakao nekoliko prednosti nove forme slikarstva.

"Nekada su slikari morali da idu na Tibet da nabave neke posebne plave boje, pa se to mešalo, pa hemije… A ja sada moj atelje imam sa sobom. Izvadim telefon gde mogu da pravim slike, u autobusu – mogu svuda. Ja ne mešam boje, ruke mi nisu prljave i ne trebaju mi četkice. Ja se igram na telefonu i pravim tako divne slike koje imaju dobru prođu i prodaju. Tako da sam veoma uzbuđen i nastaviću sa istim ciljem", naglasio je Pantić.

Učestvovao je na nekoliko zapaženih kolektivnih izložbi, a ovo mu je drugo samostalno predstavljanje.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike