Leto, vreme za decentralizaciju kulture

Sve počinje "Egzitom", kada u Novi Sad dolazi više od 60.000 turista iz 90 zemalja. U avgustu prestonica kulture postaje Niš, zahvaljujući festivalima pozorišta, džeza i filma.

"Mi nemamo more, ali ćemo da se borimo za turiste na ovaj način, kvalitetnom kulturnom ponudom. Cela priča o decentralizaciji jeste evropska priča i to je naš put u Evropu na kraju krajeva", rekao je Ivan Blagojević, direktor Džez festivala "Nišvil".

Procvat letnjih festivala u Evropi počeo je posle Drugog svetskog rata u gradovima poput Edinburga, Avinjona, Salcburga.

Mi smo taj običaj usvojili šezdesetih godina, kada je održan prvi sabor trubača u Guči, zatim Niški filmski festival, "Nušićijada".

"Danas nema sela u Francuskoj ili grada u kome nema bar desetak manifestacija i festivala koje se vezuju naravno i za materijalnu baštinu, ali čak još i više i za nematerijalnu baštinu. Festivali, naročito ovi u letnjem periodu vraćaju poverenje u lokalne zajednice u sopstveni grad, bude neku vrstu samopouzdanja da je živeti u njihovom gradu dobro", istakla je profesorka dr Milena Dragičević Šešić.

Samo u avgustu se održava više od 30 kulturnih manifestacija širom Srbije, među najpoznatijima su Nišvil, Festival u Vrnjačkog Banji, Nušićijada. Od toga samo Nišvil okupi više od 100 hiljada ljudi svake godine.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike