Lazarevac, izložba Nemanje Mate Đorđevića u četvrtak

Umetnik koji već četiri godine živi i radi na relaciji Beograd-Pariz, predstaviće se Lazarevačkoj publici radovima nastalim u Francuskoj u poslednje dve godine.

"Raditi svoj posao pošteno, za mene je to apsolutna retkost – da čovek ne mešetari i ne laže sam sebe. S druge strene, svet je u mučeničkom delirijumu mešetarenja, pa su i mene, kao i svakog čoveka, nadjačale sopstvene mane", kaže Đorđević.

Navodi da su baza postavke radovi iz 2017. i 2018. nastali u Francuskoj, ali "gosti" na izložbi su dva rada iz 2013. i 2014. godine, koji jasno akcentuju njegov "prtljag".

"Njih sam uveo u postavku da bih dobio neku vrstu distance. Sam naziv izložbe sugeriše već davnu odanost temama koje su mi bliske, a kao što znamo ovim hemijskim sredstvom se u najvećoj meri tretira koža i rane nastale na njoj, sa ciljem dezinfekcije", objasnio je Đorđević.

Mate se i ovoga puta predstavlja publici pretežno velikim platnima po kojima je prepoznatljiv, a kako je Vladimir Veličković svojevremno ocenio "radovi Mate Đorđevića su plod velikog rada i osobenog rukopisa, koji tvore jednu izuzetnu fantazmagoriju, tako važnu nama sa ‘ovih prostora’, ali i Francuzima".

Đorđević je dobitnik brojnih domaćih i internacionalnih nagrada od kojih se izdvajaju: Nagrada za crtež "Vladimir Veličković" 2009. godine, tri nagrade Francuske Akademije lepih umetnosti – "Roux et Tronchet" fonda za slikarstvo, "Pierre David-Weill" fonda za crtež, kao i nagradnog boravka u studiju Francuske Akademije.

Dobitnik je i nagrade za crtež "Osten" u Makedoniji, nagrade za slikarstvo na 47. Zimskom salonu u Herceg Novom, nagrade "Milan Konjović" za slikarstvo u Somboru i mnogih drugih.

Izložba "Antiseptik" u Modernoj galeriji Lazarevac biće otvorena do 30. novembra.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike