Konzervatorsko-restauratorski radovi u manastiru Studenica

Veliki župan Stefan Nemanja – ktitor nemanjićke zadužbine nadomak Ušća, za podizanje i ukrašavanje Bogorodičinog hrama anagažovao je najbolje neimare svoga doba. Tako su umetničkim klesanjem bili ukrašeni – portali, prozori i dve zapadne bifore. O njihovom trajanju brinu stručnjaci spomeničke baštine.

"Jedan složen restauratorski postupak kome pored samog arhitekte koji vodi ceo projekat je učestvovalo i tri vajara. Dva vajara mlađe generacije Vladimir Spasojević sa Ivanom Kosovac, koji su radili na restauraciji nedostajućih elemenata, koji se nisu mogli klesarski nadograditi i jedan znatno složeniji i veoma pipav deo posla koji se odnosi na klesani ukras", navodi dr Nevena Debljović Ristić, arhitekta konzervator.

U rekonstrukciju i restauraciju severne bifore pored arhitekte koji vodi ceo projekat uključeni su i vajari. Radovi se izvode u umetničkom ateljeu u Zemunu.

"I dalje postoji taj isti kamenolom koji je funkcionisao u tom peridu, materijal je identičan. On je dosta pogodan za obradu i za klesanje i zato su ga oni tada koristili. Sama rekonstrukcija komada je malo ozbiljnija. Neki komadi su falili tako da se moralo dublje razmišljati uopšte istraživalo se u tom smislu da se nađe pravo rešenje", objašnjava Goran ČPAJKO, redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu

Rekonstrukcijom i restauracijom severne bifore još jednom će se pokazati da je studenička romanska plastika najbogatija po broju isklesanih bogoslovskih poruka u mermeru.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike