Knjiga za pogled iz drugog ugla

Šta li je ovo? Snežana otišla da spava. Prolazno naoblačenje. Escajg za one koji jedu prstima. Dugme za spavaćice. Zec slaže kocke… Dakle, to što vidite nije ono što vam prvo padne na pamet, nego nešto van pameti, upućuje nas Tošo Borković.

Crteži su takvi da daju mogućnost za više odgovora a oni zavise od posmatrača i asocijacija koje ima. Bitno je, kaže, odgovor začiniti humorom da bude malo vrcavo i da je otkačeno.

"Hteo sam samo da potvrdim pravilo da moraš da gledaš kroz svoj prozor u život, da imaš svoj stav, da stvari možda nisu onakve kakve ih vidiš. Naša čula nisu savršena, možda imaju neku opsenarsku opciju. Knjiga hoće da kaže – ako gubite vreme, gubite ga kreativno", objašnjava Borković.

Namenjena je pre svega tinejdžerima. Crteže mogu da precrtavaju, pokazuju, da ih na svoj način gledaju, imenuju i komentarišu u društvu, zašto ne i na nekoj zabavi ili ekskurziji. Da se zabave i izađu iz obrazaca ponašanja kako bi efikasnije rešavali probleme.

"Jedan mali pokušaj, jedan mali korak, mala prtina što bi se reklo, da oduzmem neko vreme deci da se na neki način, da se uključe u to da su sposobna da vide ono što drugi ne vide i da budu kreativna a naročito duhovita", kaže autor.

Tošo Borković predlaže da se uvede čas smeha bar jednom mesečno u škole, da se deca oslobode i šale na svoj račun što bi svakako povećalo razumevanje među njima.

Veruje da zdrav smeh utiče i na bolje društvene odnose i kaže: "Kada negde neka zemlja bude imala osmeh na grbu ili zastavi, to će biti veliki znak da čovečanstvo ide u dobrom pravcu".

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike