Izložba slika koje su stvarane na liniji fronta

Narodna skupština Srbije je 22. avgusta 1878. godine usvojila odluke Berlinskog kongresa.

"To je značilo okončanje srpsko-turskih ratova Berlinskim kongresom 1878. kojim je Srbija izvojevala potpunu političku nezavisnost u odnosu na Otomansko carstvo i postigla znatno teritorijalno proširenje", rekla je istoričarka Vojnog muzeja Marijana Jovelić.

Knez Milan Obrenović doneo je i ukaz o osnivanju Vojnog muzeja, kako bi ratovi otišli u istoriju, a Srbija je u redu nezavisnih država trebalo da obezbedi simpatije Evrope i sveta.

Ratovi su se ipak nastavili, a o njima svedoči i Vojni muzej koji čuva dela ratnih slikara koji su stvarali na liniji fronta u Balkanskim ratovima i u Velikom ratu.

"Dobar deo eksponata sa ove izložbe potiče iz Solunskog ateljea, slikar Mihajlo Milovanović je portrete naših vojvoda, kralja u rovu uradio u tom ateljeu. Mnogi od ovih umetnika su nosioci veoma visokih odlikovanja", izjavila je autorka postavke Ljubica Dabić.

Srpski ratni slikari izložili su svoja dela početkom 1919. godine u Parizu, a početkom oktobra biće obeležena stogodišnjica njihove prve izložbe u Beogradu.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike