Izložba „Jasenovac – pravo na nezaborav“ u sedištu UN

Crni leptir raširenih krila i statua Milici Rakić, spomenik simbol dece ubijene u Nato agresiji, figura majora Milana Tepića u bronzi, poprsje mladom heroju sa Košara Tiboru Cerni, vajarska su dela Katarine Tripković u kojima se umetnost prožima snažnim emocijama.

"Za svakog heroja, svaku žrtvu i svaki događaj prikupim što više detalja. Ta tuga u meni se gomila, gomila jer sam veliki emotivac i sve to previše čak i lično doživim. Kada krenem da vajam te emocije, ta tuga, ta bol tako nagomilana izlazi i tako nastaju te skulpture, konkretno spomenici", navodi Katarine Tripković, vajarka.

Voli da vaja u glini i bronzi, tu kaže ima mogućnost za igru, ali se kamena ne odriče. Ponosna je na svoj rad simbol Milanskog edikta, na skulpture izložene u Ženevi i Parizu, na Plivača za Bogojavljenski krst na Zemunskom keju, ali i Kozački orden dodeljen Putinu. Krajem januara u sedištu Ujedinjenih Nacija predstaviće se na izložbi "Jasenovac – pravo na nezaborav".

"Žrtve sam predstavila u vidu portreta ali i torzoa koji su rascepani. Oni su apsolutno bez života, bez trunke života. Stravične stvari su se tamo dešavale", objašnjava Tripkovićeva.

Idejna rešenja za pehare i medalje evropskih i svetskih takmičenja u mnogim sportovima takođe su rezultat kreativnosti, mašte i umetničkog izraza Katarine Tripković.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike