Izložba crteža Federika Felinija u Kinoteci

„Knjiga snova“ je dnevnik koji je Felini vodio počev od šezdesetih pa sve do avgusta 1990. godine. U njoj je, po savetu psihoanalitičara Ernsta Bernharda, verno preneo
plodove svoje izuzetno bogate oniričke aktivnosti u vidu crteža ili,
kako je on sam opisao, „žvrljotina, brzopletih i gramatički pogrešnih
beležaka“.

„Ime Federika Felinija postalo je simbol, a njegovi filmovi bude razne emocije, jer mogu biti dramatični, strašni, poetični…Ti filmovi su spoj mašte, sećanja i snova“, naglasio je ambasador Italije, Lo Kašo na otvaranju izložbe u Jugoslovenoskoj kinoteci.

Pretakanje snova od prethodne noći u knjigu Feliniju je bio svakodnevni ritual. Skicirao je figure i likove, okolnosti i teme koji su potom ispunili njegove filmove, beležio rečenice i dijaloge, često dodajući lične zabeleške u vidu komentara ili objašnjenja.

„Knjiga snova“, koju je kupila Fondacija „Felini“ 2006.  i ustupila Opštini Rimini 2015. godine, sastoji se od dva toma sa preko 400 strana i trenutno je izložena u Muzeju grada Riminija.

Pored ove izložbe, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i Jugoslovenska kinoteka započeli su 13. januara retrospektivu najslavnijih filmskih ostvarenja jednog od najvećih reditelja i scenarista svih vremena.

Dobrodošlicu mnogobrojnim posetiocima poželeo je i upravnik Muzeja Kinoteke, Marjan Vujović.

„Felinijevi filmovi su prisutni na našem i na programima većine kinoteka širom sveta gotovo neizostavno svake godine, ali ovo je prilika da ih pogledate sve zajedno u jednom kraćem vremenskom roku i da na najbolji način sagledate njegov razvoj, kao i razvoj njegovih priča, rada sa glumcima, da tokom dve nedelje zaronite u magičan svet snova koji nam je Felini ostavio“, istakao je Vujović. 

Retrospektiva traje do 26. januara u Sali „Makavejev“ i obuhvata 17 ostvarenja iz Felinijevog opusa poput Svetlosti varijetea, Beli šeik, Dangube, Ulica, Probisvet, Kabirijine noći, Sladak život, Kčovnovi, A brod i dalje plovi i mnoge druge…

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike