„Istorija nasilja“ i „Tartif“ u konkurenciji za nagrade 53. Bitefa

Sa nezvaničnom titulom pozorišnog događaja protekle sezone, somborsko-novosadski “Tartif“ stigao je u Beograd i napunio Nacionalni teatar pun do vrha.

Reditelj Igor Vuk Torbica, inspirisan svevremenim Molijerom i savremenim svetom, gradi predstavu koja je tačna, uznemirujuća i postavlja pitanje.

"Zašto Tartif opstaje, i zašto smo mi udio u biografiji i pisanju biografije samog Tartifa. I zašto na kraju krajeva uspeva da, ako ništa, eutanazira ono što su naša mišljenja, htenja i delanja", objašnjava Torbica.

Pod punim svetlom oči u oči sa publikom, manipulativni Tartif i ona koja ga raskrinkava, Dorina.

"Saznajemo šta je to u nama da prihvatamo nešto što nam miluje uvo, nešto što bismo voleli da čujemo, a onda nas te zablude i laži sustignu kad tad i jako nas skupo koštaju", objašnjava Saša Torlaković, glumac.

Hana Selimović, glumica navodi da je možda prvi put shvatila šta znači interakcija u pozorištu.

"Zapravo sam možda, prvi put shvatila šta znači interakcija u pozorištu. Ne nasilje, da neko mora da učestvuje, nego priuštiti ljudima ispred sebe takvu vrstu izlaganja i ogoljenosti u kojoj osete potrebu i slobodu da se na neki način oglase", objašnjava Selimovićeva.

Karta više tražila se i za Ostermajera. Predstava “Istorija nasilja“, zasnovana na autobiografskoj priči Eduara Luja, analizira odnos porodice i društva prema silovanom gej mladiću, njegovu usamljenost i strahove.

"Junak se suočava sa društvom, sa policijacima, bolničkim osobljem i pripadnicima raznih drugih institucija koje imaju suštinski problem sa rasizmom, homofobijom, predrasudama", objašnjava Tomas Ostermajer, reditelj.

Iz pozorišta, Bitef se seli u Luku Beograd.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike