„Doba carstva“ Erika Hobsbauma na srpskom jeziku

Erik Hobsbaum je bio svedok kratkog 20. veka, kako ga je nazvao u svojoj knjizi "Doba ekstrema", a glavna tema njegovog istraživanja je bio dugi 19. vek koji je opisao u tri knjige – "Doba revolucije", "Doba kapitala" i "Doba carstva".

Poslednja knjiga obuhvata period od 1875. godine do početka Velikog rata.

"To je zapravo priča o tome kako je Evropa na kraju jednog od svojih najuzbudljivijih perioda u modernoj istoriji, u kome su se razvijali i tehnologija, industrija, nauka, kultura i umetnost, zapravo posrnula u užase Prvog svetskog rata", rekao je Gojko Božović, urednik izdanja.

Vreme progresa i pronalazaka, belle epoque, smenile su krize koje su se ređale da bi dovele do najkrvavijeg sukoba u istoriji čovečastva.

"Ovo je knjiga koja nam omogućava da bolje razumemo jednu istoriju, ali istovremeno i da bolje razumemo način na koji valja misliti o istoriji, o tome da se ona dešava u sudbinama običnog sveta i običnih ljudi", naglasio je Božović.

O talasima koji su oblikovali društvo i svet, a osećaju se i danas, Erik Hobsbaum pisao je uzbudljivo i pitko, uz mnoštvo činjenica. Tako je približio istorijsku nauku čitalačkoj publici.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike